Med Regn & Byer får man mere for mindre

Interview med Katrine Rafn, tidligere kontorchef i Miljøstyrelsen.

Hvorfor er Regn & Byer et vigtigt projekt?
Med Regn & Byer vil vi gerne kvalificere den del af klimatilpasningen, der skaber værdi på to niveauer. På et økonomisk niveau, hvor der er penge at spare, fordi det er billigere at klimatilpasse over jorden, og på et samfundsmæssigt niveau, fordi projekterne samtidig skaber nye uderum, der understøtter livs- og naturkvalitet. Det er denne klimatilpasning med merværdi, som vi i Regn & Byer skal have undersøgt og formidlet de både økonomiske og samfundsmæssige effekter af. Hvornår bør kommuner og vandselskaber arbejde sammen om alternative løsninger? Fordi det er det eneste ansvarlige både økonomisk og bredt samfundsmæssigt.

Og så har vi også en klar forventning om, at Regn & Byer med dets store fokus på tværsektorielt samarbejde for alvor får skabt en arbejdskultur, hvor det ikke bare er teknikere som snakker sammen. Vi skal have alle dem fra kultur, idræt, skole, sundhed, planlægning og drift med ind i arbejdet med klimatilpasning. Det er dem, der sidder med nøglerne til merværdierne, og uden dem kan vi ikke lave billigere og sjovere klimatilpasning på overfladen.

Hvad får man ud af at deltage i Regn & Byer?
Lidt populært sagt får man mere for mindre, hvis man vælger at deltage i Regn & Byer. Udover de 250.000 kr. i støtte får deltagerne også adgang til at finde og formidle både økonomiske og kvalitative argumenter for at arbejde sammen.

Herudover vil deltagerne få en masse inspiration og erfaringer fra den kreative proces, som de bliver en del af. For de medarbejdere fra kommuner og vandselskaber som deltager i projektet, vil den nye viden og inspiration formentlig svare til en faglig efteruddannelse på et højt niveau. Og så vil det heller ikke skade at få positiv omtale, hvis man ender op med at blive et foregangseksempel på, hvordan man kan tænke i nye løsningsmodeller for klimatilpasning.

Hvorfor er Miljøstyrelsen en del af partnerskabet bag Regn & Byer?
Miljøstyrelsen er den koordinerende kraft, når det handler om fremtidens klimatilpasning i Danmark. Derfor har vi stor interesse i at deltage i initiativer som Regn & Byer, hvor mange forskellige parter går sammen om at løfte værdien af klimatilpasningen.